Međunarodni dan tolerancije

Danas je u našoj školi obilježen Međunarodni dan tolerancije.
Prema Deklaraciji UN iz 1995. godine tolerancija je definisana kao prihvatanje činjenice da ljudska bića, prirodno različita po izgledu, položaju, govoru, ponašanjima i vrijednostima, imaju pravo da žive i budu to što jesu. Kako je škola jedna velika ustanova u kojoj svakodnevno boravi i obrazuje se veliki broj učenika kojima znanje i umenja prenose nastavnici od kojih je svako individua za sebe, važno je da unaprijeđujemo toleranciju i poštujemo različitosti koje među nama postoje kako bismo pod krovom ove škole svi živjeli u ljubavi i sreći baš onakvi kakvi jesmo. U to ime predstavnici učeničkog parlamenta su
pripremili program kojim su obilježili ovaj važan dan. Program je otvorio školski hor izvodeći himnu škole “Rifat Burdžović Tršo”, pod dirigentskom palicom Almira Trtovca. Prisutnim učenicima su se potom obratili direktor škole, Nazim Halilović, i koordinatorka učeničkog parlamenta, Emina Sadiković, koji su ukazali na značaj tolerancije. Uslijedila je prezentacija o toleranciji koju su pripremili učenici VIII razreda (Zehra Preljić, Dina Džudžević i Tarik Zećirović). Nakon prezentacije, učenici su iz kutije izvlačili pojmove koji asociraju na toleranciju i objašnjavali ih. U pripremi programa su učestvovali i ostali predstavnici parlamenta, kao i učenici odjeljenja V-1, V-5, V-7 i VII-2, koji su izradili projekte na temu tolerancije.
Podizanjem svijesti o toleranciji, istovremeno radimo i na podizanju svijesti o problemima nasilja, konflikata i diskriminacije, a samim tim dolazimo do saznanja kako sukobe, koji su sastavni dio svake zajednice, možemo riješiti mirnim putem.
Biti tolerantan je moralna dužnost svakog pojedinca, odgovornost i vrlina!

Share